Ingredienser
Surdeg:
Skållning:
Tillsätts dag 2, morgon:
Tillsätts dag 2, kväll:
Gör så här:
Dag 1, kväll: Blanda surdegsgrund med mjöl och vatten i en bunke. Koka upp vattnet och häll det över kornen i en bunke. Täck de båda bunkarna med plastfolie och låt stå över natten.
Dag 2, morgon: Blanda alla ingredienser och kör på låg hastighet i en degblandare i 8 minuter. Öka hastigheten och kör ytterligare i cirka 5 minuter. Täck med plast och låt jäsa tills degen blivit dubbelt så stor, 4-8 timmar.
Dag 2, kväll: Ta fram två avlånga brödformar. Smörj formarna med smör eller olja. Kör degblandningen i en degblandare några varv så att degen sjunker ihop. Fyll formarna med hjälp av en slickepott eller degskrapa. Platta till degen, och strö på rikligt med dinkelflingor. Låt jäsa 1-2 timmar. Bröden ska resa sig cirka två centimeter. Det ska synas små hål i degen.
Värm ugnen till 250 grader. Spreja vatten på bröden och sätt in dem i ugnen. Sänk temperaturen till 190 grader. Efter 30 minuter, stick en stektermometer i brödet. Låt stå tills innertemperaturen är 98 grader. Ta ur bröden ur formarna och låt dem gräddas ytterligare 5 minuter direkt på gallret. Låt bröden svalna på ett galler och vira sedan in i en handduk. Låt mogna under natten.
Servera med en god höstsoppa, marmelad eller leverpastej
Omdömen
Det finns inga omdömen än, bli medlem och bli den första att ge ditt betyg!