Julvörtbröd

  • 10 portioner
  • 4 timmar
  • 10 ingredienser
  • Frukost
  • Mellanmål

Baka egen julvört med porter eller julöl, goda kryddor och sirap. Lagom kryddigt bröd till julens alla goda mackor.

Ingredienser

Gör så här:

1

Värm ölet och sirapen med kryddorna i en kastrull till 37°. Smula jästen i en bunke och häll på degvätskan. Rör tills jästen lösts upp.

2

Blanda mjölsorterna med salt och riven potatis. Häll över i degvätskan och tillsätt smör. Arbeta ihop till en ganska kladdig deg. Låt jäsa under bakduk 1 timme.

3

Häll ut degen på en rikligt mjölad bänk. Dela den i två och forma till runda bröd. Lägg bröden på plåt med bakplåtspapper. Jäs under bakduk ytterligare 1 timme.

4

Sätt ugnen på 175°. Snitta ev bröden med en vass kniv och grädda i mitten av ugnen ca 1 timme (tills innertemperaturen är 98°).

5

Tips: Använd rikligt med mjöl när du formar bröden men se upp, hård deg ger torrt bröd.

Omdömen

Det finns inga omdömen än, bli medlem och bli den första att ge ditt betyg!